keskiviikko 15. tammikuuta 2014

AVES COLUMBA PALUMBUS



Viereistä olevaa lintua ei tarvitse (yleensä) esitellä. Tämä varsin tuttu otus jokaiselle kaupungissa käyneelle ihmiselle. Tai niin ainakin voisi luulla. Kyseinen lintu ei kuitenkaan ole kaikkien tunnettu "pulu" eli kesykyyhky. Kuvassa liitelee kolme SEPELKYYHKYÄ. Miten nämä kaksi serkusta sitten erottaa? Helposti! Ensinnäkin jos ja kun tarkemmin katsoo, kokoero on silmiinpistävä: sepelkyyhky on n.500 gramman painollaan Suomen isoin kyyhky. Ison koonsa vuoksi niitä onkin myös jonkin verran metsästetty (metsästyskausi 10.8-31.10). Väritys on sepelkyyhkyllä on myös eri: sinertävän harmaa, valkeilla poikkijuovilla (siivet). sekä punertavalla vatsapuolella. Pulu on huomattavasti kirjavampi. Kaulassa sepelkyyhkyllä on vaalea kaulus, "sepel", josta se on saanut nimensä. Kaulan lisäksi myös pyrstö on pidempi (vrt. kesykyyhkyyn). Molemmilla sukupuolilla on tasa-arvon nimissä sama väritys. 

Levinneisyys käsittää koko Euroopan. Myös Länsi-Aasiassa näitä siivekkäitä voi tavata. Nämä kyyhkyt pesivät vaihtelevasti metsien puista kaupunkien rakennuksiin ja ovat juuri tuon sopeutuvaisuuden myötä yhä kasvamassa määrin levittäytymässä kaupunkeihin. Sepelkyyhkyt viihtyvät isoissa parveissa ja ovat kaupungistumisen myötä tulleet yhä pelottomimmaksi. Kuitenkin selvä ero kesykyyhkyihin on pesiminen: pesimiskautena sepet eivät kaipaa parvea ympärilleen vaan viihtyvät perheen kasvattamispuuhissaan pariskuntina (kesyt kun suosivat "koko kylä kasvattaa" mentaliteettiä). Muniminen alkaa huhtikuun puolessa välissä ja haudonta kestää noin 17-20 vrk. Molemmat emot hautovat. Noin neljä viikkoa kuoriutumisen jälkeen poikaset siirtyvtä pesäpuun oksille ja seuraavalla viikolla 5 lähtevät lentoon. Sepelkyyhkyillä on 3-4 pesuetta vuodessa.

Ravinnoksi sepelle kelpaa kasvisravinto kuten siemenet, herneet ja nuoret versot. Poikaset ravitaan kyyhkynmaidolla, jonka emot oksentavat heille (sulanuta ravintoa).

Äänensä puolesta sepe on (mielestäni) helposti tunnistettavaa kujerrusta.

Vielä lopuksi sukupotretti Suomessa asuvista kyyhkyistä:










KESY









UUTTU










TURKIN












TURTURI










IDÄNTURTURI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti